menu

22:13
9 травня
День Перемоги, 9 травня – свято чи день пам’яті? Зрештою, чи так вже це й важливо, адже сьогодні багато хто вже навіть не знає, що саме сталося в цей день. Що говорять нам про День Перемоги історичні джерела?
9 травня 1945 року генерал-фельдмаршал Кейтель, який був начальником штабу верховного головнокомандування вермахту, маршал авіації Великобританії Теддер і заступник верховного головнокомандувача Червоної Армії маршал Жуков підписали акт про повну і незаперечну капітуляцію німецької сторони. Це, беззаперечно, найважливіший факт про День Перемоги і не дивно, що він загальновідомий. Але чи знаєте ви що були ще більш цікаві факти про День Перемоги?
Берлін був узятий ще 2 травня. Але фашистські війська чинили активний опір ще тиждень, тому німецьке командування прийняло рішення зупинити це марне кровопролиття і капітулювати.
Наказ про визнання 9 травня державним святом був підписаний Сталіним ще до цих подій. І вже в 6:00 ранку диктор Левітан оголосив на всю країну, що 9 травня – це День Перемоги. Увечері в Москві дали тридцять залпів з тисячі гармат.
У 1948 році з’явилися вказівки забути про війну і відбудовувати народне господарство, тому 9 травня перестав бути вихідним днем. Паради і вихідний повернулися в 1965 році, вже за Брежнєва.
За кордоном День Перемоги відзначають 8 травня. Так вийшло через різницю в часі – для Європи акт був підписаний 8 травня о 22 годині 43 хвилини
                         Травневий день рахує мирні весни,
                             І ми йдемо до Вічного вогню,
                             Щоб в день святковий в спогадах воскресли
                             Ті, хто не зміг зустріти цю весну.
                             Нехай літа зупинять біг у вічність,
                             Нехай не кличуть в небо журавлі.
                             Щоб ветеранам низько поклонитись,
                             Ми знов до вічного вогню прийшли.
 
Переглядів: 478 | Додав: Директор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: